Search
Close this search box.

Robosoutěž pro SŠ 2023

V letošním roce pro nás pořadatel soutěže FEL ČVUT v Praze připravil další výzvu a to postavit a naprogramovat robota tak, aby samostatně, bez jakékoli další pomoci sebral co nejvíc barevných kostek ze soutěžní plochy a umístil je dovnitř žlutě vyznačeného obdélníku na hracím hřišti a současně postavil z těchto barevných kostek co nejvyšší věž. 

Úloha „Věž“ byla náročná především na konstrukci robota, vyřešit sbírání kostek, jejich dopravu na místo a postavení na sebe a ještě lépe vytvořit věže stejné barvy, aby bylo možno získat plno bonusových bodů a to vše v obvyklém časovém limitu 90 sekund.

Do soutěže se vypravil zkušený tým „Samozvaní inženýři“ ze třídy 3Z ve složení Tomáš Teichmann, Jan Razák a Daniel Přibyl a nováčci „Zeťáci“ ze třídy 1Z ve složení Emil Janeček, Vojtěch Zeman a Filip Racek.

Soutěž byla perfektně organizovaná, každé kolo napínavé až do konce. Plno týmů, ačkoli mělo připravené fungující roboty, na místě zjistilo, že je potřeba něco upravit, přeprogramovat apod. Někdy roboti dělaly nevyzpytatelné věci, jezdily jinam, než se čekalo nebo se převrhly apod., ale naopak, některé roboty byly konstrukčním veledílem a fungovaly perfektně a dokázaly postavit věže až z 9 kostek například.

Celkově v našem soutěžním dni startovalo 35 týmů z celé republiky. Lépe si překvapivě vedl tým nováčků z 1Z, ale bohužel skončil na 17. místě, těsně za 16 postupujícími týmy do dalšího kola.

Určitě oběma týmům patří poděkování za čas strávený vymýšlením, stavěním a programováním robotů, za reprezentaci školy a třeba příští rok se dostanou dále.

Ing. Lea Drdková

Sdílet:
Nejnovější příspěvky